Anmeldelse: The Rise of Superman

Den nye bog, The Rise of Superman, af den amerikanske journalist og succesforfatter Steven Kotler, er en født klassiker. Under den poppede titel – som faktisk viser sig at være yderst velvalgt – gemmer der sig en velskrevet og indsigtsfuld bog, som kommer til at gå sin sejrsgang verden over. Velkommen til en ny verden i uhæmmet flow, hvor alt er muligt. Det eneste men: Bogen er absolut ikke for folk der hader ekstremsport.

Cover, The Rise of Superman
Cover, The Rise of Superman

Egentlig er det nemt nok: Flow er den almenmenneskelige tilstand, som vi oplever, når alt går op i en højere enhed og tingene glider som de skal, næsten uden at vi behøver gøre os umage. En nærmest magisk fornemmelse, hvor alt er muligt. For mig er det fx den sensommerdag på Glostrup stadion, hvor jeg for første (og eneste) gang løb 800 m på under 2 minutter. Eller de aftener og nætter gennem alle årene, hvor jeg har siddet og arbejdet i lange stræk uforstyrret med lektier, arbejdsopgaver eller hobbyting. Eller de talrige koncerter på Roskilde Festival, hvor jeg som en del af publikum har oplevet at menneskehavet, bandet og jeg blev til et.

Men hvad er det lige der sker med os, når denne fantastiske tilstand indtræffer? Kan flow skabes på kommando? Og hvad ville det egentlig betyde for os som enkeltpersoner – og for menneskeheden i særdeleshed – hvis det var muligt for os at skabe flow, hver gang vi havde brug for det?

Det er de spørgsmål, som den amerikanske journalist og succesforfatter, Steven Kotler, forsøger at besvare med sin nye bog The Rise of Superman! For det viser sig, at der faktisk er en gruppe mennesker, der uden at vi rigtig har opdaget det, har fundet en måde at skabe flow, når de har brug for det. Mennesker, der for manges vedkommende ganske enkelt ville dø, hvis ikke de var i stand til at træde ind i flow på kommando.

Grundig, underholdende og velresearchet

Bogen udkom i starten af marts og har altså i skrivende stund blot 14 dage på bagen. Jeg spår dog allerede nu, at den vil få bestsellerstatus. Den så god, at den er på niveau med Mihaly Csikszentmihalyis oprindelige klassiker, Flow, fra 1990, der for første gang satte begrebet på landkortet overfor en større offentlighed, samt Keith Sawyers videreudbygning af emnet, Group Genius, fra 2007, der tager fat på at beskrive, hvordan flow virker i grupper.

Måske er The Rise of Superman endda bedre end de to nævnte klassikere – i hvert fald i forhold til bøgernes målgruppe. For hvor Csikszentmihalyi og Sawyer begge er forskere, der efter bedste evne beskriver resultatet af deres egen forskning, så er Kotler først og fremmest en prisvindende journalistist med teknikken i orden – og et brændende engagenment. Resultatet er en kompakt og letlæst bog (blot 256 sider), som kommer hele vejen rundt om emnet og som stråler af fortællelyst.

Bogen er grundig, underholdende og velresearchet. Fortællingen veksler mellem to sideløbende spor – et faktaspor, som kort og kontant beskriver, hvad vi i dag ved om flow videnskabeligt set, samt et eksempelspor, som på dramatisk vis illustrerer, hvordan flow føles og opleves i praksis. Eksemplerne er alle hentet fra ekstremsportens vilde verden. Her er Big Wave surfere, der mod alle odds besejrer tusindårsbølgen. Free soloist klatrere, der besejrer bjerget i ekspresfart, alene og uden sikkerhedsudstyr. Basejumpere, whitewater kajakroere, MegaRamp skaters, Big Air Snowboardere og fridykkere. Og masser af kombinationer af ovennænvte.

Alt sammen folk, der ganske enkelt dør, hvis de ikke er i stand til at holde sig fast i den flowtilstand, som sikrer at de kan præstere det overmenneskelige – igen og igen. Men disse supermænd (og kvinder), er eksperter i flow, og er ifølge Kotler i disse år ved for altid at ændre vores opfattelse af, hvad der er menneskeligt muligt. Deraf bogens titel.

Hjernebølger, neurokemi og masser af triggere

På faktasiden er det hele med: Vi får præsenteret de 5 hjernebølgetilstande og får at vide hvordan flowtilstanden skabes af såkaldt transient hypofrontalitet, der har et bølgemønster på kanten mellem teta og alfa, hvad der normalt svarer til, når vi er dybt afslappede – afbrudt af pludselige udbrud af gammarytmer, som er de øjeblikke hvor ekstrem-atleterne (og vi andre – bare langt sjældnere) få afhængighedsskabende, kreative aha-oplevelser. Vi får præsenteret den potente neurokemiske cocktail, som er selve kilden til at flow giver os overmenneskelige evner. Og vi får præsenteret de 3 eksterne flowtriggere, de 4 interne flowtriggere, de 9 sociale triggere og den kreative trigger, som er den vigtigste af dem alle. Samt de 4 faser i en flowcyklus – struggle, release, flow og recovery – som ikke alle er lige behagelige.

Alt sammen sat ind i en underholdende og letforståelig rammehistorie hentet fra ekstremsportens verden. Hvilket både er bogens styrke og dens største svaghed: Selv for en god skribent er det svært at variere de mange fortællinger, der dybest set alle er skåret over sammen “det var den mest fantastiske præstation til dato”-læst. Og der er rigtig, rigtig meget mange klipper, floder, bølger eller bjerge, der er enten “mean” eller “evil” etc.

Især de afsnit der beskriver flowtilstanden ud fra en neurokemisk vinkel er interessant læsning. For det viser sig at der er sket rigtigt meget inden for dette område siden Csikszentmihalyis oprindelige bog fra 1990. I dag er flowtilstanden så velundersøgt og velkendt, at Kotler ligefrem argumenterer for at den er en generel præstationsfremmende teknologi, som kan bruges af alle, og som ligesom al anden teknologi kan bruges til både gode og dårlige ting.

Flow, surf og rockmusik

Selv om Point Break er en af mine yndlingsfilm og selv om jeg gennem tiden med stor fornøjelse har set eksotiske dokumentarfilm om både skatere (Bones Brigade kan virkelig anbefales), surfere (The Endless Summer er et must!), har jeg aldrig rigtigt før nu forstået hvad det var der drev dem – og hvorfor jeg egentlig syntes det var så fascinerende at se. Eller hvad den oplevelse har med min livslange betagelse af livekoncerter at gøre (jeg har efterhånden været til Roskilde Festival 23 gange). Men nu ved jeg takket være The Rise of Superman, at det alt sammen er flere sider af samme sag – at det alt sammen drejer sig om at være flow, sammen og hver for sig.

Hvor heldig har man egentlig lov til at være?

For 14 dage siden blev en bestseller født, der dykker dybt ned i det ene af de to hovedemner, jeg for blot få måneder siden efter besluttede at bygge mit rådgivningsfirma og min personlige blog op omkring!

Denne anmelder siger tak og bukker – og giver bogen alle de stjerner, den kan tåle. Både nye læsere, der ikke ved noget om flow og garvede rotter kan være med her, hvis de ønsker at vide noget om, hvad der sker med os, når vi er i flow.

Køb den før din nabo.

Link til bogen hos tysk Amazon:
The Rise of Superman

PS
Tak til Yusmar Yahaya for lægge det fantastiske billede, der illustrerer denne anmeldelse ud på nettet under Creative Commons modellen.
:-)

Sign op til nyhedsbrevet og læs mere

Sign op til nyhedsbrevet herunder og følg med i de kommende blogindlæg. Foruden at skrive om personlig produktivitet (fx Getting Things Done) og Flow, vil jeg løbende undersøge konsekvenserne af den digitale udvikling og se nærmere på de mange nye onlineværktøjer, der dukker op.

Tilmeld dig Things in Flows nyhedsbrev

Det var det! Følg med på denne blog for at få flere tips, tricks, detaljer og analyser – enten via Twitter eller som nyhedsbrev. Kommentarer og feedback modtages med kyshånd.

Nybegynder med personlig produktivitet, Flow, digitale arbejdsgange eller online publicering? Så book et introduktions-seminar og få hjælp til at komme godt i gang!

Niels Ole Dam

Niels er stifter og ejer af Things in Flow. Han har arbejdet som både teamleder, journalist, digital konceptudvikler og webredaktør, og har desuden mange års konsulenterfaring med store redaktionelle websites på open source platformen Drupal. Arbejder i dag med coaching inden for personlig produktivitet, samt som mødefacilitator, ekstern projektkonsulent og flowudvikler for en række enkeltpersoner, firmaer og organisationer. Er desuden stærk til dataanalyse med både R, Disco og ProM.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *