Tanker efter DrupalCon: Har Drupal en fremtid?

Hvis du er interesseret i Drupal og ikke har fået set Drupal-grundlæggeren, Dries Buytaerts, keynote fra årets europæiske DrupalCon, så er det på tide at få det gjort! Her taler en både en stålsat bannerfører og en ydmyg forgrundsfigur, der ved at det hele kun er til låns, og at Drupal-bevægelsen ikke kan eksistere uden både stærke græsrødder og tilsvarende stærke kommercielle spillere.

En aktuel status for det hidtil nu så dynamiske og succesfulde Drupal-community kunne lyde sådan:

Drupal er open source og gratis for alle. Drupal Core og de mange supplerende add-on moduler bliver primært udviklet af ulønnede frivillige. Men kompleksiteten stiger, hvilket giver store forsinkelser og øger behovet for overblik og professionalisme, hvilket igen gør det sværere for de mange idealistiske hobbyudviklerne fortsat at give en hånd med.

Samtidig er Drupal-miljøet ved at blive en rigtig industri og bliver derfor stadig mere kommercielt orienteret. Med størrelsen følger bekymringer blandt græsrødderne over styrkeforholdet i organisationen.

Med størrelsen følger også globalisering og krav om politisk korrekthed og større ensartethed i ledergruppen. Og med størrelsen følger et stigende antal freeriders, der kun bruger den gratis software, men som ikke selv bidrager til fællesskabet, hvilket skaber konflikt og desillusion blandt ildsjælene. Og så videre, så videre…

En keynote som både samler og skubber folk videre

Listen over potentielle konflikter og udfordringer er lang.

Så hvad gør en tænksom og lydhør bannerfører, der på en gang gerne vil samle folk og skabe retning, men som samtidig også har brug for store ændringer?

Tjaa, hvis man som Drupal-grundlæggeren Dries Buytaert også er både idealistisk og modig, stikker man åbenbart hele hånden direkte ned i hvepseboet og bruger sin tale til at sætte alle de mange problemer ind i en overordnet ramme.

På årets keynote kastede Dries i hvert fald alle de mange konfliktfyldte bolde op i luften, holdt dem op mod en analyse af selve open source-begrebets væsen og præsenterede derpå et forslag til en løsning, der måske kan modvirke vokseværket og bringe Drupal-communitiet videre til next level. Om det lykkes må tiden vise.

I år var det første gang siden 2009, at jeg ikke selv har deltog i den europæiske DrupalCon, så jeg har lidt svært ved at vurdere, hvordan stemningen reelt er i miljøet efter Dries’ keynote.

Men efter at have set denne DrupalCon-keynote, tror jeg personligt på, at Drupal-miljøet har gode chancer for at fortsætte sine glorværdige bedrifter mange år endnu!
:-D

Men se keynoten og døm selv.

Dries’ stil er lidt tør og akademisk, men indholdet er rigtigt interessant og er meget klogere bagefter på, hvad det er for mekanismer, der driver open source-miljøet i disse år – og Drupal-miljøet i særdeleshed. Præsentationen varer ca. en times tid.

God fornøjelse.
:-)
PS
Billedet øverst viser det nuværende logo sammen med et forslag til, hvordan Drupal-logoet kunne se ud fremover. Det er ikke endeligt vedtaget endnu, men jeg kunne ikke dy mig for at bruge det til denne blogpost, der jo handler om et Drupal-miljø på vej ind i fremtiden…
;-)

 

Sign op til nyhedsbrevet og læs mere

Sign op til nyhedsbrevet herunder og følg med i de kommende blogindlæg. Foruden at skrive om personlig produktivitet (fx Getting Things Done) og Flow, vil jeg løbende undersøge konsekvenserne af den digitale udvikling og se nærmere på de mange nye onlineværktøjer, der dukker op.

Tilmeld dig Things in Flows nyhedsbrev

Det var det! Følg med på denne blog for at få flere tips, tricks, detaljer og analyser – enten via Twitter eller som nyhedsbrev. Kommentarer og feedback modtages med kyshånd.

Nybegynder med personlig produktivitet, Flow, digitale arbejdsgange eller online publicering? Så book et introduktions-seminar og få hjælp til at komme godt i gang!

Niels Ole Dam

Niels er stifter og ejer af Things in Flow. Han har arbejdet som både teamleder, journalist, digital konceptudvikler og webredaktør, og har desuden mange års konsulenterfaring med store redaktionelle websites på open source platformen Drupal. Arbejder i dag med coaching inden for personlig produktivitet, samt som mødefacilitator, ekstern projektkonsulent og flowudvikler for en række enkeltpersoner, firmaer og organisationer. Er desuden stærk til dataanalyse med både R, Disco og ProM.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *