Scannable: Ny superscanner fra Evernote til din iPhone

Så meldte Evernote sig også ind i mobilscanner-kampen med en scanner app til din iPhone eller iPad. Allerede efter en kort test ligner den et sikkert hit: Meget lysfølsom. Simpel at bruge. Scanner automatisk multiside dokumenter. Kan se i din kalender og dele via mail med folk, du har møde med lige nu. Opretter visitkortskontakter. Gratis. Deler også med andet end Evernote. Det ligner den bedste scanner app, jeg hidtil har set!

Jeg ville ikke have troet, at der var plads til endnu en scanner app på min iPhone. En hurtig sammentælling afslører således, at jeg ud over de mere specialiserede apps til fx at scanne vin (Vivino), QR- og stregkoder (RedLaser) og post-its (Post-it Plus), p.t. render rundt med hele syv forskellige apps i lommen, der primært er dedikeret til at scanne dokumenter med.

Men efter afprøvet den spritnye Evernote Scanable app fra online-kæmpen af samme navn, er jeg ikke i tvivl om, at denne app også fortjener en plads i samlingen. Og en prominent en, endda.

Nem, hurtig og praktisk i brug

På papiret er der ellers ikke umiddelbart noget, der skiller Evernote Scannable ud fra alle de scanner apps rent featuremæssigt. Ligesom konkurrenterne bruger den telefonens kamera og kan automatisk genkende omridset af dokumentet, så man som regel ikke behøver at beskære billedet selv. Og ligesom konkurrenterne optimerer den selv billeder af sorhvide dokumenter så papiret fremstår kridhvidt og teksten knaldsort. Plus gør det muligt at dele scanningerne med både venner, bekendte og alt hvad man kan komme i tanke om af apps og services – både lokalt på din iOS enhed og i skyen (incl. Evernote selv, naturligvis).

Nej, det der gør Evernote Scannable speciel er, at den er ualmindelig simpel, hurtig og nem at bruge i praksis: Den har kun de features, man har allermest brug for. Til gengæld er der gjort rigtig meget, for at få brugen af dem til at ske så hurtigt som muligt. Fx behøver man slet ikke selv at klikke på skærmen, når man scanner – det klarer app’en selv! Tilsvarende viste app’en sig under mine eksperimenter, at kunne levere fine, knivskarpe sorthvide scanninger af mine håndskrevne noter ved meget mindre lys, end min hidtidige yndlingsscanner (Scanner Pro).

Scannable Screens
Så nemt som at tælle til fire: Sådan foregår scanning og deling af en tegning via mail – direkte sendt til deltagernes mailadresser hentet fra mødeindkaldelsen iPhonens kalender. På trods af det halvdårlige aftenlys fremstår farverne klare, papiret kridhvidt og de storte streger knaldsorte. App’en kan også modtage scans direkte fra Evernote/ScanSnap-skannere.

Ligner et sikkert hit

Evernotes nye app ligner også sikkert hit til alle de situationer, hvor man har brug for at dele de fælles noter på tavlen eller cafeservietten med de øvrige mødedeltagere efter et møde: Bare tænd for app’en, ret kameraet mod noterne/tavlerne en ad gangen, klik ok og vælg “Møde”. Nu kigger app’en så i din kalender, finder mødeindkaldelsen og udfylder automatisk en mail med alle mødedeltagernes mailadresser og tilføjer scanningen som attachment. Det eneste man selv skal gøre er evt. at skrive en lille besked og trykke på “Send”.

Se det er Things in Flow – den funktion glæder jeg mig til at få prøvet i praksis efter et rigtigt møde!

IMG_2761
Det færdige resultat.

Under scanning af multiside-dokumenter, går arbejdet også rigtig, rigtig hurtigt: Uden at kende app’en ret godt lykkedes det mig fx at scanne et 10 siders A4-dokument på under et minut, blot ved at sigte med kameraet, vente på at app’en automatisk tog billedet, hurtigt skifte til næste side og gentage processen indtil alle sider var scannet. Ja, det krævede lidt om omhu og hurtighed, men det var absolut ikke svært – og resultatet blev overraskende godt, næsten fuldt på højde med en skrivebordsscanner (app’en kan i øvrigt hente scans direkte fra Evernote/ScanSnap-printere). Når man har lært app’en ordentlig at kende, tror jeg den vil komme til at føles meget naturlig at håndtere til daglig.

Scannable kan selv genkende visitkort og, hvis man ønsker det, automatisk oprette personen som en kontakt i din adressebog – meget mere praktisk end Evernotes hidtidige visitkortservice, som kun opretter personen i et arkiv inde i Evernote. Servicen kræver at ens iPhone er logget ind på LinkedIn og fungerer naturligvis bedst med mere klasisske visitkort og ikke helt så godt med de mere fancy designervisitkort i sjove former og hvor kontaktinfo’en selv for os mennesker ofte kan være svær at dechiffrere.

Konklusion

Da app’ens hovedfokus er at optimere nogle få, men vigtige, funktioner, så er der naturligvis også ting, som den er mindre god til. Fx er dens automatik p.t. bedst til at scanne fx dokumenter, noter og tavler, hvor der er brugt klare farver og streger – og helst på en meget lys bund. Mere kunstneriske skitser, hvor streger og underlag ikke er klart adskilt, klarer den ikke nær så godt. Men her er det jo på den anden side også mere oplagt bare at tage et foto i stedet. Man kan heller ikke selv komme til at tweake på app’ens billedeprocessering eller organisere indskanningerne i mapper etc., sådan som man kan på mange andre scanner apps. Begge dele anser jeg dog for en fordel, set med flowbrillerne på, idet der så bare er to ting færre at skulle tage stilling til i indscanningssituationen. Hellere mange mindre apps, der hver især gør én ting rigtig godt, end nogle få bloatede kæmpeapps med mange features, som er svære at finde rundt i.

Som så ofte med version 1.0 software, så gik app’en ned et par gange mens jeg brugte den. Den slags børnesygdomme bliver dog erfaringsmæssigt hurtigt rettet, og skal ikke forhindre, at app’en får en varm anbefaling med herfra.
:-)

Evernote Scannable kræver en iPhone, iPad eller iPod Touch med iOS 8 og kan hentes gratis i Apples iTunes App Store:
https://itunes.apple.com/us/app/evernote-scannable/id883338188

Sign op til nyhedsbrevet og læs mere

Sign op til nyhedsbrevet herunder og følg med i de kommende blogindlæg. Foruden at skrive om personlig produktivitet (fx Getting Things Done) og Flow, vil jeg løbende undersøge konsekvenserne af den digitale udvikling og se nærmere på de mange nye onlineværktøjer, der dukker op.

Tilmeld dig Things in Flows nyhedsbrev

Det var det! Følg med på denne blog for at få flere tips, tricks, detaljer og analyser – enten via Twitter eller som nyhedsbrev. Kommentarer og feedback modtages med kyshånd.

Nybegynder med personlig produktivitet, Flow, digitale arbejdsgange eller online publicering? Så book et introduktions-seminar og få hjælp til at komme godt i gang!

 

Niels Ole Dam

Niels er stifter og ejer af Things in Flow. Han har arbejdet som både teamleder, journalist, digital konceptudvikler og webredaktør, og har desuden mange års konsulenterfaring med store redaktionelle websites på open source platformen Drupal. Arbejder i dag med coaching inden for personlig produktivitet, samt som mødefacilitator, ekstern projektkonsulent og flowudvikler for en række enkeltpersoner, firmaer og organisationer. Er desuden stærk til dataanalyse med både R, Disco og ProM.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *