Det skal jeg se på Roskilde 2015 i opvarmingsperioden

På søndag går det løs med de første bands på Roskilde Festival 2015. Ikke inde på den rigtige festivalplads, hvor de rigtige bands jo først fra på onsdag spiller rigtig musik til de rigtige festivalgæster. Næh, ude i campingområdet, hvor to scener og et mindre Street område igen i år byder på et overflødighedshorn af ny musik fra upcoming bands på vej frem. Traditionen tro er her min liste over de bands, jeg glæder mig allermest til at se i år i opvarmningsperioden.

For mig er de bands, der spiller i opvarmingsperioden fra søndag til tirsdag, noget af det allervigtigste ved Roskilde Festivalen. For her spiller en hel stribe små, lovende, ukendte upcoming bands fra hele Norden. Og fordi de er nye, så spiller de typisk med en nerve og en energi, som mere etablerede bands har svært ved at mønstre.

Mange af dem er så frisk udklækkede, at de stadig kæmper for at finde deres form og derfor stadig eksperimenterer voldsomt med deres musik. Men de tit store nok der, hvor de kommer fra, til at de hver især medbringer en tilrejsende gruppe af die-hard fans, som har en fest, når netop deres yndlingsband spiller. Resultatet er en fantastisk blanding af fest, nervøsitet, musik og energi – med jævnlige nedslag af ægte flow for alle tilstedeværende – som gør mange af koncerterne til en unik oplevelse.

For to år siden var det her Mø tog skridtet videre ud til det store publikum. Sidste år var det bl.a. The Minds of 99, Blaue Blume, Karl William (som jeg gik glip af, øv!) og S!vas, der for første gang rykkede igennem overfor et større publikum. Sidstnævnte med en fantastisk koncert, hvor over 5000 festede med til lyden af hans mindst 10 mand store setup.

Det er på disse små scener (efter Roskilde forhold) man, når det er bedst, oplever morgendagens stjerner blandt kritiske venner og med topprofessionel lyd og lys. Eller – når det er værst – oplever bands, der stå kuede og indadvendte på scenen foran de mange mennesker, mens de mest af alt ligner nogen, der ville ønske, at det hele bare snart ville gå over. Uvisheden er også en del af charmen ved disse koncerter – man ved aldrig rigtig på forhånd, hvordan det kommer til at gå.

Det ligner et ok upcoming lineup denne gang

I år er der hele 45 bands i opvarmningsperioden, så hvis man ikke skal gå død i de mange koncerter, er det godt lige at have checket de forskellige bands ud på forhånd. Her er Roskildes Festivalens bandoversigt for opvarmingsdagene som regel en stor hjælp (selv om både website og App atter engang er både langsom og klodset at bruge…). Så en fast del af min personlige opvarming er altid en systematisk gennemlytning af alle bands inden turen går til Roskilde!

Roskilde Schedule 2015 – Warmup period
Årets opvarmningsprogram med mine favoritter indtegnet – klik for at hente som pdf.

I år er ingen undtagelse: Her til højre er listen over hvad jeg har på fornemmelsen kan blive rigtig godt (eller i det mindste interessant/mindeværdigt) i år.

Gul betyder “must see”, blå betyder “kunne måske blive godt”, ingen farve betyder “ok at se, hvis det lige passer” og overstreget med rød betyder “det vil jeg gerne slippe for”. Der er desværre kun 5 “must sees” i år, hvor jeg sidste år havde hele 19 af slagsen på programmet i opvarmningsperioden. Men så er chancen for at blive positivt overrasket jo så meget større denne gang…

I år glæder jeg mig især til at høre The Attic Sleepers, Av Av Av, Thrkngs og Sukker Lyn/Mendoza – men jeg tror også at Nadya$ushi x Kobe, The Vintage Caravan, O’Hara og Kill J (genganger fra sidste år) kan blive en fest.

Ses vi på Roskilde igen i år? Ja, det tror jeg, nok vi gør!
:-D

Niels

Niels Ole Dam

Niels er stifter og ejer af Things in Flow. Han har arbejdet som både teamleder, journalist, digital konceptudvikler og webredaktør, og har desuden mange års konsulenterfaring med store redaktionelle websites på open source platformen Drupal. Arbejder i dag med coaching inden for personlig produktivitet, samt som mødefacilitator, ekstern projektkonsulent og flowudvikler for en række enkeltpersoner, firmaer og organisationer. Er desuden stærk til dataanalyse med både R, Disco og ProM.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *