Drop det svære nytårsforsæt – lav nye vaner i stedet!

Skal 2018 være året, hvor du endelig lykkes med at nå dit personlige mål? Så drop det umulige nytårsforsæt og lav i stedet en simpel daglig checkliste! Det er både nemmere, mere effektivt og langt mindre stresset. Her er nogle tips til hvordan det kan gøres – samt link til en skabelon lige klar til at printe ud og bruge i praksis.

Igen i år er de første uger af januar højsæson for gyldne løfter og store ord. For NU skal det være: I år bliver helt sikkert året, hvor det endelig lykkes at tabe xx kilo, blive mere effektiv på arbejdet eller måske bare blive et bedre menneske sådan helt generelt!

Men for langt de fleste er de store nytårsforsætter en rigtig dårlig idé.

For når man sætter sig et mål for et helt år ad gangen, så bliver opgaven ofte både alt for stor og alt for uhåndterlig at gennemføre i praksis.

Og når den store plan så kikser (surprise!), er man faktisk værre stillet end man var før.

For nu kan man også lægge både selvskabt stress og en følelse af mangel på personlig kontrol til listen af negative egenskaber, som man slår sig selv i hovedet med – foruden naturligvis nederlaget ved atter engang ikke at have nået sit mål.

Ikke nogen god start på det nye år!

Sæt daglig fokus på det vigtige

Problemet med det typiske nytårsforsæt er, at det kun fokuserer på drømmemålet, men ikke forholder sig til, hvordan man kommer derhen i praksis.

Hvis du ønsker varige ændringer i dit liv, er det langt bedre, at vende tingene på hovedet og i stedet fokusere på at opbygge nogle simple daglig rutiner, som skridt for skridt kan bringe dig nærmere dine mål.

Skemaet “Dagligt Fokus” herunder er et af de simpleste og mest effektive værktøjer, jeg kender til det formål:

Dagligt fokus eksempel

Skemaet er nemt at bruge:

  • Ved månedens start printer du et tomt skema ud og noterer denne måneds fokusopgaver i venstre side.
  • Skemaet sættes eller lægges nu et sted, hvor du ofte ser det, fx på en opslagstavle eller på dit skrivebord.
  • Efterhånden som måneden går, sætter du kryds ud for hver dag, det lykkes dig at gennemføre en given opgave.
  • Når måneden er slut tæller du antal krydser for hver opgave + overvejer om du er tilfreds med resultatet, eller om der er brug for at justere næste måneds liste.

Som vist ovenfor, kan månedens fokusopgaver med fordel grupperes efter dine vigtigste indsatsområde – fx “Personligt” og “Arbejde”.

På den måde bliver det nemmere at holde fokus på alle dele af dit liv og ikke kun på de ting, du gør enten derhjemme eller i løbet af arbejdsdagen.

Vælg simple opgaver du har svært ved at få gjort

Alt efter hvad du forsøger at opnå, kan typiske fokusopgaver på skemaet fx være:

  • Gå tidligt i seng.
  • Lad være med at zappe kanaler.
  • Træn fra morgenstunden.
  • Løb en tur.
  • Skriv 1000 ord.
  • Læs og svar på emails inden kl. 10.
  • Gå en tur efter frokost.
  • Research 3 nye ideer.
  • Ring til 2 kunder.
  • Træn i fitnesscentret.

Find selv på fokusopgaver, som dækker dit behov – jo mere konkrete opgaverne er, desto bedre.

Men husk at de hver især skal dække over en reel aktivitet, som du ved, at du af én eller anden grund plejer at have svært ved at få gjort!

Ofte er det en god idé at tænke lidt efter og forsøge at finde de bagvedliggende årsager til, at du har svært ved at få opgaven gjort.

Hvis du fx har svært ved at komme ud af døren sidst på dagen, kan det måske skyldes, at du tit bruger for lang tid til at svare på mails om formiddagen og derfor ender med at stresse med vigtige opgaver senere på dagen.

Hvis det er tilfældet, så kunne en god fokusopgave fx være noget i stil med “Læs og svar på emails inden kl. 10”, i stedet for den mere ukonkrete “Tag hjem fra arbejde senest kl. 17”.

Vaner er svære at lave om på, så husk kun at vælge 3-5 fokusopgaver for hvert indsatsområde – ellers bliver det hurtigt svært at holde fokus.

Justér dit fokus fra måned til måned

Foruden de konkrete fokusområder er det også en god idé at notere i skemaet, hvad det er, du har valgt, at der skal være fokus på i den aktuelle måned. På den måde bliver det nemmere at minde dig selv om, hvorfor det nu lige er, det er så vigtigt at få udført de daglige fokusopgaver.

Det kan fx være ting som:

  • Få et bedre helbred.
  • Skaf nye kunder.
  • Være mere sammen med familien.
  • Få mere tid til min hobby.
  • Kom i bedre form.

Find selv på flere ting, der passer for dig.

Fokusområderne er dette værktøjs version af de mere overordnede mål, som du ellers normalt ville have sat dig selv som et nytårsforsæt. Men i modsætning til nytårsforsættet, er de meget mindre ambitiøse af natur – og derfor meget nemmere at leve op til.

Samtidig gælder de i udgangspunktet kun for en måned ad gangen, hvilket gør det langt mere oplagt, at man løbende evaluerer, hvordan det går, samt justerer på planen hen ad vejen.

Der er ikke noget i vejen for at holde fast i de samme fokusområder gennem hele året. Men i praksis, vil man ofte helt automatisk få lyst til at justere på planen i takt med, at nogle af fokusopgaverne bliver til (gode) vaner, som man ikke længere behøver at holde fokus på.

Små vaner skaber store ændringer over tid

Hvis der er vigtige bøger, som du også gerne vil holde fokus på at du rent faktisk får taget dig sammen til at læse videre i, så kan de også med fordel noteres på skemaet og krydses af løbende. Hvis du gemmer skemaerne, får du på den måde samtidig en oversigt over, hvad du har læst i løbet af året.

Og husk:
Det du gør hver dag betyder langt mere, end det du kun gør af og til!

For netop repetitionen er grunden til at et simpelt værktøj som “Dagligt Fokus”-skemaet fungerer så godt i praksis: Blot ved at holde fokus på en række små daglige opgaver, som alle trækker dig i den ønskede retning, opbygger du over tid et stærkt fundament af gode vaner, som gør det muligt for dig, at nå dine store mål.

Repetition skaber rutiner, rutiner skaber vaner og vaner skaber varige resultater.

Godt nytår – og held og lykke med 2018!
:-)

Niels Ole Dam

Hent skabelonen til skemaet “Dagligt Fokus” her:

Download “Skabelon: Dagligt Fokus” Dagligt-fokus-2018.pdf – 15.38 KB

Sign op til nyhedsbrevet og læs mere

Sign op til nyhedsbrevet herunder og følg med i de kommende blogindlæg. Foruden at skrive om personlig produktivitet og Flow, vil jeg løbende undersøge konsekvenserne af den digitale udvikling og se nærmere på de mange nye onlineværktøjer, der dukker op.

Tilmeld dig Things in Flows nyhedsbrev

Det var det! Følg med på denne blog for at få flere tips, tricks, detaljer og analyser – enten via Twitter eller som nyhedsbrev. Kommentarer og feedback modtages med kyshånd.

Nybegynder med personlig produktivitet, Flow, digitale arbejdsgange eller online publicering? Så book et introduktions-seminar og få hjælp til at komme godt i gang!

Niels Ole Dam

Niels er stifter og ejer af Things in Flow. Han har arbejdet som både teamleder, journalist, digital konceptudvikler og webredaktør, og har desuden mange års konsulenterfaring med store redaktionelle websites på open source platformen Drupal. Arbejder i dag med coaching inden for personlig produktivitet, samt som mødefacilitator, ekstern projektkonsulent og flowudvikler for en række enkeltpersoner, firmaer og organisationer. Er desuden stærk til dataanalyse med både R, Disco og ProM.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *